Nesta primeira
metade do s. XIX as crises agrarias son constantes: caen os prezos dos produtos
do campo, sobre todo os cereais (dende 1820 ata 1860). A falta de alimentos,
especialmente entre 1843 e 47, orixina motíns populares. Realmente pásase moita
fame. Iso fará que cobre máis importancia a gandería, na que non repercute a
caída do prezo do gran, polo que os prados das zonas baixas de montaña cobrarán
gran protagonismo.
Destaca a grave
crise de 1853: “o ano da fame”, que debido a chuvia ininterrompida de finais de
verán e principios de outono provocou asolagamentos e perda case total da
colleita.
Moitos marchan
cara outras zonas da Península. En 1853 levántase a prohibición de emigrar a
Hispanoamérica, e ese sería o destino de moitos campesiños galegos.
Para agravar
aínda máis a situación desesperada aparece a peste en Galicia. Peste e fame
farán estragos en varias comarcas da provincia ourensá entre 1843 e 1847.
A relixiosidade
busca consolar tanta traxedia.
A industria téxtil
inglesa trae telas de algodón que acaba coa elaboración tradicional e exportación de panos de liño a Castela.
Panos e tecido ingleses chegan vía Portugal, converténdoos no obxecto de contrabando
por excelencia. Tamén irrompe a industria téxtil catalá. Fiado e tecido
mantéñense só no uso doméstico.
No hay comentarios:
Publicar un comentario